Vremea pe 9 zile Curs valutar Netul.ro pe facebook
Filme noi. Program cinema
Cauta un alt cuvant. Introdu cuvantul si apasa pe butonul "Cauta":pret - DEX Online


Toate definitiile cuvantului pret - Dictionarul explicativ al limbii romane

PREŢ, preţuri, s.n. 1. Sumă de bani pe care trebuie să o plătească cumpărătorul pentru achiziţionarea unui produs sau pentru un serviciu. ♢ (În sintagmele) Preţ cu amănuntul = preţ la care se vând către populaţie bunurile de consum, alimentare şi nealimentare. Preţ de livrare = preţ la nivelul căruia circulă produsele între unităţile producătoare. Preţ de producţie = preţ care înglobează costul produsului şi beneficiul. Preţ al pieţei = preţ care se formează pe piaţă în urma fluctuaţiei cererii şi ofertei. Preţ mondial = preţ al unei mărfi pe piaţa mondială. ♢ Loc. adj. De (mare) preţ = (foarte) valoros, preţios. ♢ Loc. adv. Cu orice preţ = orice sacrificiu ar cere, oricât ar costa, cu orice risc. Cu nici un preţ = pentru nimic în lume, în nici un caz. Fără (de) preţ = a) sub valoarea reală; ieftin; b) de valoare foarte mare, nepreţuit. ♢ Expr. A ţine la preţ = a nu reduce nimic din suma cerută la o vânzare. A se învoi din preţ = a încheia o tranzacţie căzând de acord asupra preţului. A (nu) avea preţ = a) a (nu) se vinde cu mulţi bani, a (nu) se cere; a (nu) avea trecere; b) a (nu) valora foarte mult. A ajunge la preţ = a ajunge să fie căutat, apreciat. A pune preţ pe ceva = a socoti că ceva este de mare valoare, a ţine mult la ceva. Preţ (ca) de... (sau ca la...) = un timp (cam) de..., o distanţă, o valoare (de aproximativ...). ♦ Sumă încasată dintr-o vânzare. 2. Ceea ce se dă cuiva sau primeşte cineva pentru o muncă prestată, pentru un serviciu făcut; plată, răsplată. ♢ Loc. prep. Cu preţul... = în schimbul...; cu sacrificiul..., cu riscul..., cu efortul... ♦ Tarif. 3. Fig. Valoare, importanţă, însemnătate. – Lat. pretium.
Sursa: DEX '98 (Dicţionarul explicativ al limbii române)
PREŢ s. v. importanţă, însemnătate, jertfă, jertfire, plată, răsplată, recompensă, sacrificare, sacrificiu, semnificaţie, sens, tâlc, valoare.
Sursa: Sinonime (Dicţionar de sinonime)
PREŢ s. 1. cost, valoare. (~ al unei mărfi.) 2. v. tarif. 3. v. căutare.
Sursa: Sinonime (Dicţionar de sinonime)
Preţ ≠ dispreţ
Sursa: Antonime (Dicţionar de antonime)
preţ s. n., pl. préţuri
Sursa: Dicţionar ortografic (Dicţionar ortografic al limbii române)
PREŢ ~uri n. 1) Expresie bănească a valorii unei mărfi; suma de bani cu care se poate vinde sau cumpăra ceva. ~ de contract. ~ cu amănuntul. ♢ A avea ~ a) a se vinde uşor; b) a avea valoare. De ~ scump; preţios. Cu orice ~ a) oricât de mult ar costa; b) prin orice mijloace. Cu nici un ~ în nici un caz. ~ (ca) de... cam; aproximativ. 2) Calitate deosebită; merit. ♢ A ajunge la ~ a ajunge să fie apreciat; a căpăta valoare. A pune ~ pe ceva a trata cu consideraţie; a preţui; a aprecia. A şti ~ul a şti ce valorează (cineva sau ceva). /<lat. pretium
Sursa: NODEX (Noul dicţionar explicativ al limbii române)
Ti-a fost utila aceasta pagina? Te rugam sa ne sustii dandu-ne un LIKE:

Ultimele articole pe Feminin: